Przepis na szynkę z ogórkiem, cebulą i przyprawami:
* 1,5 kg szynki
* dwa ogórki konserwowe
* pół średniej cebuli
* garść tartego, żółtego sera
* 3 łyżki musztardy
* 1 łyżka keczupu pikantnego
* wino czerwone półsłodkie lub wytrawne
* kostka mięsna
* pieprz, kolendra, bazylia, koperek, pietruszka, oregano
1. Szynkę naciąć w kilku miejscach na głębokość ok 3-4cm, popieprzyć (można też natrzeć czosnkiem, jak ktoś lubi)
2. Ogórek i cebulę pokroić w drobną kosteczkę
Musztardę i keczup wymieszać z kolendrą, bazylią, oregano, pietruszką i koperkiem, dodać wcześniej przygotowany ogórek i cebulę
3. Powyższą mieszanką nafaszerować kieszonki powstałe w szynce
4. Posypać startym serem
5. Włożyć do nasmarowanego oliwą z oliwek naczynia żaroodpornego, zalać 150 ml czerwonego wina, dodać kostkę mięsną (np knorr) oraz 50 ml wody
6. Przykryć naczynie i włożyć do nagrzanego do 200C piekarnika na środkowy ruszt. Piec ok. 1h 15 min
Smacznego!
Powiem Wam, wyszło prze-prze-pyszne.
Do tego zestaw warzyw, najlepiej z patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz