środa, 14 marca 2012

Szynka z ogórkiem i przyprawami w winie



Przepis na szynkę z ogórkiem, cebulą i przyprawami:


* 1,5 kg szynki
* dwa ogórki konserwowe
* pół średniej cebuli
* garść tartego, żółtego sera
* 3 łyżki musztardy
* 1 łyżka keczupu pikantnego
* wino czerwone półsłodkie lub wytrawne
* kostka mięsna
* pieprz, kolendra, bazylia, koperek, pietruszka, oregano



1. Szynkę naciąć w kilku miejscach na głębokość ok 3-4cm, popieprzyć (można też natrzeć czosnkiem, jak ktoś lubi) 
2. Ogórek i cebulę pokroić w drobną kosteczkę 
Musztardę i keczup wymieszać z kolendrą, bazylią, oregano, pietruszką i koperkiem, dodać wcześniej przygotowany ogórek i cebulę 
3. Powyższą mieszanką nafaszerować kieszonki powstałe w szynce 
4. Posypać startym serem 
5. Włożyć do nasmarowanego oliwą z oliwek naczynia żaroodpornego, zalać 150 ml czerwonego wina, dodać kostkę mięsną (np knorr) oraz 50 ml wody 
6. Przykryć naczynie i włożyć do nagrzanego do 200C piekarnika na środkowy ruszt. Piec ok. 1h 15 min 


Smacznego!

Powiem Wam, wyszło prze-prze-pyszne.
Do tego zestaw warzyw, najlepiej z patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz