środa, 14 marca 2012

Sałatka z gyrosem


Sałatka z gyrosem:


Składniki: 

* dwie piersi z kurczaka (pojedyńcze)
* kapusta pekińska
* 3 pomidory
* czerwona lub zielona papryka (może być konserwowa)
* 2 łyżki majonezu
* kubek jogurtu naturalnego (400ml)
* puszka kukurydzy
* przyprawa do gyrosa
* pieprz, oregano, bazylia

Sałatkę można układać warstwowo lub wymieszać w całość.

Kurczaka marynujemy w przyprawie do gyrosa wymieszanej z oliwą z oliwek (najlepiej jeden dzień lub kilka godzin wcześniej), pieczemy na patelni teflonowej (lub innej nieprzywieralnej) bez dodatku tłuszczu (wystarczy oliwa z marynaty). Po ostudzeniu układamy warstwami w przeźroczystym naczyniu:

- kapusta pekińska
- kurczak (1/2 ilości)
- sos
- kapusta pekińska
- pomidory pokrojone w pół-talarki
- sos
- kapusta pekińska
- papryka w małych słupkach
- sos
- kurczak (pozostała 1/2)
- sos

Sos: mieszamy jogurt z dwoma łyżkami majonezu, doprawiamy pieprzem, oregano i bazylią

Wierzch posypujemy odcedzoną kukurydzą. Możemy dodatkowo udekorować keczupem, listkami bazylii albo grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz