środa, 14 marca 2012

Nadziewane roladki z kurczaka

Nadziewane roladki z kurczaka z szynką i serem:




Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Posypujemy delikatnie solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem (mogą też być dwa ząbki przeciśnięte przez praskę).
Na wierzch każdej rozbitej piersi układamy plasterek szynki oraz (według upodobań) plaster sera żółtego lub kawałek sera pleśniowego. Zawijamy w roladki. Układamy na dnie wysmarowanego oliwą z oliwek naczynia żaroodpornego.

Ziemniaki obieramy, dzielimy na połówki. Wydrążamy środek w każdym kawałku. Do środka układamy kawałki papryki świeżej lub konserwowej, posypujemy przyprawą do ziemniaków i tartym (lub w kawałkach) serem. Tak przygotowane połówki ziemniaka układamy na wcześniej przygotowanych roladkach z kurczaka. Zamykamy naczynie.

Wkładamy do nagrzanego do 190C piekarnika. Pieczemy ok. godziny.

Smacznego!



Ps. Jeśli ktoś lubi bardzo soczyste mięsko, a nie toleruje np oliwy z oliwek, na dno naczynia można wlać trochę bulionu warzywnego, by roladki nie przywarły do dna (pilnować by nie odparował!)

Ps.2. Inna opcja: włożyć roladki oraz ziemniaczki do specjalnego rękawa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz